» Jak urządzić kuchnię marzeń? | Arkada Galeria Wnętrz

Jak urządzić kuchnię marzeń?

10.08.2021
wróć

Wyobrażając sobie idealną kuchnię pamiętaj o tym, że jest to pomieszczenie, w którym spędzamy dużo czasu. Powinno łączyć komfort użytkowania, funkcjonalności z eleganckim wyglądem. Bez praktycznych rozwiązań nawet w najpiękniejszej kuchni nie będziesz lubił gotować. Zatem zanim przystąpimy do remontu obecnej lub aranżacji zupełnie nowej kuchni rozplanuj pomieszczenie.

Działaj etapami: najpierw skup się na układzie funkcjonalnym pomieszczenia, następnie wybierz styl aranżacyjny, który Ci odpowiada. Dopiero na tym etapie, kiedy będziesz już wiedział, jakie są twoje potrzeby, zdecyduj, czy uda ci się uzyskać założony efekt przy pomocy gotowych mebli modułowych czy lepszym rozwiązaniem będą meble na zamówienie.

Specjaliści podkreślają, że kuchnia powinna być odpowiednio rozplanowana i ergonomiczna. Tradycyjny model zabudowy kuchennej, to meble ustawione w kształt litery U lub L – plusem tego rozwiązania jest to, że łatwo zastosować się do zasady kuchennego trójkąta ergonomicznego. Trójkąt roboczy, czyli odpowiednie rozmieszczenie lodówki, płyty/piekarnika oraz zlewu, ma zapewnić komfortowe korzystanie z kuchni. Odległości między tymi elementami powinny wynosić między 120 a 210 cm. Główna zasada jest jednak taka, że żaden z tych trzech sprzętów nie powinien stać obok siebie.

Jeśli dysponujesz małą kuchnią pamiętaj, że zbyt małe odległości między kuchenką a zlewozmywakiem, a także między zlewozmywakiem a lodówką mogą być bardzo niewygodne. Problemem mogą być także za duże odległości, bo pokonywanie kilometrów pomiędzy stołem, lodówką a zlewozmywakiem może być męczące. Zwiększoną powierzchnię roboczą zyskamy również dzięki tzw. wyspie, która możliwa jest do zastosowania w dużych pomieszczeniach. Doświadczone gospodynie podkreślają, że w każdej kuchni przyda się jak największa liczba szafek i szuflad.

 

Podczas planowania układu kuchni weź pod uwagę podział na strefy.

Najważniejsze strefy robocze:
1. Strefa obróbki termicznej – to kluczowy punkt, znajduje się tu miejsce na kuchenkę, okap oraz piekarnik. Obok kuchenki warto zamontować głębokie szuflady, w których umieścimy garnki, patelnie i inne akcesoria pomocnicze. Już od kilku lat najczęściej stosuje się rozwiązanie w którym piekarnik montujemy w wysokim słupie, tak aby był na wysokości blatu. Unikamy wtedy schylania się i wyciągania gorących, a niekiedy ciężkich garnków z pozycji schylonej. W tej opcji możemy również pod płytą grzewczą zaprojektować pojemne szuflady, w których możemy przechowywać garnki i patelnie lub np. przyprawy.

2. Strefa przygotowania posiłków – najkorzystniej ulokować ją przy kuchence. Głównym elementem jest blat roboczy, na którym przygotowujemy posiłki. Pracę usprawni umieszczenie w niej szuflad – im szersze szuflady tym wygodniej i funkcjonalniej, najlepiej by dodatkowo wysuwały się w całości. Widzimy wówczas całą zawartość. Nie musimy się schylać ani wyciągać przedniej zawartości szafki, aby dosięgnąć to, co jest ukryte w głębi.
3. Strefa zmywania – wyposażona w dowolny zlewozmywak, zmywarkę. Najczęściej pod zlewozmywakiem umieszcza się kosze na śmieci. Obok przyda się szafka na niezbędne detergenty, miejsce na ściereczki, ręczniczki czy reklamówki. Do przechowywania detergentów bardzo dobrze sprawdzą się również wyciągi typu cargo. Warto zastanowić się również nad zastosowaniem dodatkowych udogodnień, jak np. elektryczne wspomaganie otwierania (system servo-drive Blum). Wykorzystując ten system możemy wysunąć szufladę uderzając ją delikatnie kolanem, np. wtedy kiedy w dłoniach trzymamy rzeczy, które chcemy wyrzucić.
4. Strefa gromadzenia zapasów – w niej umieszczamy lodówkę, zamrażarkę. Warto blisko postawić szafki z pojemnymi szufladami, szczególnie polecamy wysuwane szuflady dolne, w których umieścimy trwalsze i cięższe produkty spożywcze. Do gromadzenia zapasów bardzo dobrze sprawdzą się także wysokie szafy z systemami cargo, nazywanymi nie bez przyczyny „suchymi spiżarniami”. Warto również zwrócić uwagę na to, że te szafki umieścić możemy w skrajnych miejscach kuchni – nie muszą one być bezpośrednio w zasięgu trójkąta ergonomicznego.
5. Strefa gromadzenia naczyń – przeznaczona na talerze, sztućce oraz większe akcesoria. Dla wygody poleca się umieścić ją w dobrze dostępnym miejscu, najlepiej blisko kuchenki. Tu przydadzą się pojemne szafki, zwłaszcza na sprzęty AGD.

Połączenie kuchni z jadalnią?

Jeśli mamy taką możliwość, warto to zrobić. Dzięki temu osoba przygotowująca posiłki nie będzie odizolowana od domowników czy gości. Dobrym pomysłem jest budowa małej, niewysokiej ścianki działowej, która zasłoni część blatów. Osoba gotująca będzie miała kontakt z pozostałymi, a jednocześnie może zajmować się krojeniem czy doprawianiem serwowanych potraw bez obaw o podglądanie i komentowanie.

W części jadalnianej dominującym elementem będzie stół, umieszczony w łatwo dostępnym miejscu. Dla bezpieczeństwa ustawmy go w większej odległości od strefy obróbki termicznej. W małych mieszkaniach czy kawalerkach, w których coraz częściej salon łączymy z kuchnią, dobrym rozwiązaniem jest zabudowa kuchenna z pół wyspą. Takie przedłużenie blatu kuchennego stworzy dodatkowe miejsce do spożywania posiłków. Czasem potrzebujemy miejsca blisko kuchni, aby zjeść szybkie śniadanie czy przysiąść i wypić kawę.

 

Meble gotowe lub wykonane na zamówienie

Tu wkracza problem wyboru mebli do kuchni. Na co się zdecydować? Styl tradycyjny czy model nowoczesny? Meble jasne czy naturalne drewno? To dylemat wielu osób. Nasza rada – wybierz takie, które polubisz i będziesz się w ich otoczeniu dobrze czuć. Najpierw decyzja: czy kupujemy szafki gotowe czy robione na zamówienie. Meble z produkcji fabrycznej wykonane są dokładnie, dostępne od ręki, ale ich wybór – niestety ograniczony. Jeśli nasza kuchnia ma nietypowe wymiary, jest mało ustawna, chcemy ją oryginalne urządzić albo mamy własną wizję to powinniśmy meble zamówić.

Wykonując kuchnię na wymiar przeniesiemy swoje marzenia do naszego wnętrza, urządzając je tak, jak to sobie zaplanowaliśmy. Cena takiej kuchni zależy od jej wymiaru, rodzaju materiałów i blatów, okuć, akcesoriów typu prowadnice i zawiasy, wyposażenia oraz montażu. Każdy moduł kuchni jest personalizowany i dostosowywany do wymiarów wnętrza i potrzeb właściciela, dlatego jest jedyny w swoim rodzaju.

Wybieramy fronty

Gama dostępnych materiałów, z których wykonuje się fronty wciąż się poszerza. Nadal popularne są fronty wykonane z płyty MDF lakierowanej – płyta zostaje dosłownie „zalana lakierem”. Dzięki temu wykluczamy możliwość odklejenia obrzeża, które występuje np. w przypadku frontów laminowanych.

Plusem frontów wykonanych z płyty laminowanej, jest cena – są one najtańszym rozwiązaniem. Mają także bardzo bogatą kolorystykę – od tych jednokolorowych, przez imitujące drewno, beton, tkaninę. Minusem jest niewątpliwie to, iż jej krawędzie oklejane są obrzeżem PCV – istnieje więc ryzyko, iż w przypadku długotrwałego działania gorącego powietrza, pary lub wilgoci okleina się odklei. Droższa opcja to meble z naturalnego drewna, chwalone za możliwość odnawiania. Do ich produkcji stosuje się różne gatunki, od tradycyjnych dębowych, z olchy, bukowych, sosnowych po gatunki egzotyczne.

Dla fanów tradycyjnego drewna w meblach możemy wyróżnić:
• fronty z litego drewna – najczęściej w formie ramiaka. Ich wadą będzie dość wysoka cena, zróżnicowana ze względu na rodzaj drewna. Fronty drewniane możemy wybarwiać, bielić, patynować.
• Fronty fornirowane – tworzone w ten sposób, że na płytę MDF lub wiórową nakleja się cienką warstwą drewna.

Rozwiązaniem nowoczesnym stosowanym do frontów szafek górnych jest szkło. Popularne szkło matowe oprawione w aluminiową ramę nadaje szafkom wrażenia lekkości.

Odporny blat

Wybierając blat do kuchni nie kierujmy się wyłącznie kolorami czy wzorami. Koniecznie zwróćmy uwagę na materiał, a zwłaszcza jego trwałość. Blat jako najbardziej eksploatowany ze wszystkich części składowych mebli powinien być odporny na uszkodzenia, zabrudzenia i wysoką temperaturę. To na nim staną gorące garnki, grozi mu krojenie czy siekanie. Łatwe w utrzymaniu powierzchnie mogą pęcznieć pod wpływem wody, szczególnie w miejscach łączenia. Natomiast połyskliwe fronty cechuje możliwość zarysowań.

Wartą rozważenia opcją są blaty kompozytowe wykonane z mieszanek minerałów, tzw. naturalnych żywic epoksydowo-akrylowych. Ich zalety to odporność na zabrudzenia i zarysowania, łatwość utrzymania czystości i brak konserwacji. Estetycznie można poszaleć łącząc różne kolory i uzyskując dowolne kształty. Kamień, marmur, granit to eleganckie propozycje. Niektórym przeszkadza, że taki blat sprawia wrażenie zimnego w dotyku, ale widoczna ekskluzywność, odporność na zarysowania i gorącą temperaturę to rekompensuje. Taki blat sporo waży, dlatego warto zwrócić uwagę na solidność konstrukcji szafek. Komplet mebli wykonany z włoskiej płyty laminowanej, o zwiększonej odporności na wilgoć i zarysowania, bądź z materiału kompozytowego będzie solidny i posłuży na lata, wprawiając niezmiennie w zachwyt wszystkich gości.

Blaty kompozytowe, to mieszanki powstałe z minerałów i żywicy akrylowej. Wykonane z trwałego, nieporowatego i jednorodnego materiału hight-tech. Są nieporowate (nie wchłaniają cieczy), łączone w sposób bezspoinowy (łączenia są praktycznie niewidoczne), nie ma ograniczeń w kwestii kształtu, wymiaru czy grubości blatu. Dodatkowo istnieje możliwość wykonania zlewozmywaka z tego samego materiału co blat, a całość jest odnawialna – materiał można szlifować (drobne zarysowania można usunąć w łatwy sposób samemu przy pomocy gąbek o różnej gradacji warstwy szlifującej). Blaty ze spieków mieszanka naturalnych minerałów. Powstaje w wyniku mieszania, a następnie prasowania, m.in. piasku kwarcowego, iłów łupkowych, skał granitowych oraz barwników. Powstałą mieszaninę utwardza się poprzez wypalanie w piecach hybrydowych. Cechuje go wysoka odporność na zarysowania oraz niska nasiąkliwość płynów oraz wysoka odporność na zabrudzenia. Minusem jest z pewnością cena – jest to najczęściej najdroższy wybór spośród wszystkich innych materiałów. Blaty z konglomeratów – najprościej mówiąc, konglomerat to zmielony kamień, np. granit, kwarc lub marmur połączony z żywicą poliestrową.

Podsumowując, nie oszczędzajmy na materiale i jego jakości, bo meble kuchenne często narażone są na bardziej wymagające i częściej zmieniające się warunki w pomieszczeniu. Niezależnie w każdej kuchni kluczowe jest także dobre oświetlenie, by odpowiednio zaprezentować komplet mebli. Główne źródło światła nie powinno być zbyt intensywne, ale powierzchnie robocze warto doświetlić dodatkowym źródłem. Bezpośrednio nad blatami doskonale sprawdzi się oświetlanie typu LED. Więcej o oświetleniu przeczytaj w naszej poprzedniej poradzie – tutaj. 

Sprawdź, jak uniknąć błędów przy projektowaniu kuchni:

• ustal posiadany budżet, to pomoże w wyborze materiałów i często determinuje wybór sprzętów;
• trzymaj się zasad kuchennych stref, ergonomii i funkcjonalności pomieszczenia;
• zadbaj o odpowiednie ustawienie sprzętów, tzw. „planowanie poziome”. W szafkach na wyższej wysokości poustawiaj rzeczy rzadziej używane;
• zdecyduj się na szuflady w dolnych szafkach, funkcjonalne i pojemne;
• zastosuj szafki narożne i kosze, pozwolą lepiej zorganizować przestrzeń;
• doceń oświetlenie i doświetlenie stref.

 

Meble na wymiar znajdziesz w Stelter, gdzie eksperci odpowiedzą na wszystkie pytania oraz doradzą, jakie działania przyniosą najlepszy efekt.